Column: ‘Hondsvot!’

Bekogelen

Naar aanleiding van een prekenserie over koning David in de Westzijderkerk schrijft Dorrit Nijhuis een aantal columns. ‘Iets niet doen’ was de eerste, ‘Brood’ was de tweede en ‘Steen‘ de derde column. Lees hier haar vierde column: Hondsvot!

Mensen van de kerk zijn keurige mensen. Die vloeken en tieren niet. Gelukkig leren ze er wel wat over, want de bijbel staat vol scheldpartijen. Bijvoorbeeld in 2 Samuel 16, waar David allereerst wordt bekogeld met stenen, en vervolgens uitgemaakt voor ‘moordenaar’ en ‘stuk ongeluk’ (andere vertalingen zeggen: ‘bloedvergieter’, ‘bloedhond’ en ‘man van stromen bloed’). Op zijn beurt wordt de scheldende man ‘hondsvot’ genoemd (andere vertalingen: ‘dode hond’) door iemand die bij David hoort, en die onmiddellijk de man zijn kop er af wil slaan.

‘En wat dan nog?’
Opvallend is dat David de bereidwillige wreker tegenhoudt, en zelfs niet eens terugscheldt, ook al blijft zijn belager hem vervloeken en bekogelen. “Hij vervloekt mij – en wat dan nog?” zegt David, “Misschien heeft God zelf hem dat wel ingegeven.”

Niet zo’n keurige man
Wat een wijze reactie. Het is zo makkelijk om geweld te laten escaleren, maar hij gaat daar niet in mee. Dat hij zich inhoudt is niet omdat hij zichzelf zo geweldig vindt. Impliciet bekent David dat er, van God uit gezien, misschien ook wel reden is om hem te bekritiseren. Want David is helemaal niet zo’n keurige man. Hij doet een hoop dingen verkeerd en doet een heleboel mensen verdriet. Daarom is hij ook zo’n interessant personage. Geen heilige, smetteloze stralende held, maar iemand die het goede probeert te doen en daar niet altijd in slaagt. De ene keer zet hij een domme stap, de andere keer komt hij wijs uit de hoek. En vloeken en tieren kan hij ook, al doet hij daar in dit verhaal niet aan mee.

Net een mens, dus, die David.

Dorrit Nijhuis
Klik hier voor alle bijdragen van Dorrit Nijhuis

About Dorrit Nijhuis
Ik woon met mijn gezin in Zaandam. Ik heb een passie voor verhalen die je hart raken, die iets in beweging zetten, net als bij muziek, poezie en beeldtaal gebeurt. In mijn bijdragen op deze website probeer ik u ook op dat spoor zetten...

Categorieën: Blog | Tags: , , , | Geplaatst op 15 april 2013

Deel dit bericht met anderen : Facebook Twitter Google

2 Reacties

 1. door Henk Jans

  Op 22 april 2013

  Volgens de Hebreeuwse Bijbel was David de tweede koning van het Verenigd Koninkrijk van Israel van , hij leefde van1040 v Chr tot 970 voor Chr.
  Volgens de evangelies van Matheus en Lucas was hij een voorouder van Jezus van Jozef, Hij wordt afgebeeld als een rechtvaardige koning, hoewel hij verre zeker niet foutloos was. David was een grote liefhebber van vrouwen, het woord polygamie is hier misschien wel op zijn plaats.Dat koning David geen heilige was blijkt wel aan het aantal zonen die hij bij meer dan vijf vrouwen had.
  Dus laten wij koning David nou niet zo op een troon plaatsen, om de dochter van koning Saul te willen huwen, eiste koning Saul 100 voorhuiden van zijn grootste vijand de Filistijnen. Maar David nog geen koning dode liefst 200 Filistijnen, dus de conclusie is eenvoudig de latere koning David was zeker geen heilige.

 2. door Henk Jans

  Op 22 april 2013

  Correctie

  Volgens het evangelie van Matheus en Lucas was koning David een voorouder van Jezus via Jozef.

close window

Service Times & Directions

Weekend Masses in English

Saturday Morning: 8:00 am

Saturday Vigil: 4:30 pm

Sunday: 7:30 am, 9:00 am, 10:45 am,
12:30 pm, 5:30 pm

Weekend Masses In Español

Saturday Vigil: 6:15pm

Sunday: 9:00am, 7:15pm

Weekday Morning Masses

Monday, Tuesday, Thursday & Friday: 8:30 am

map
6654 Main Street
Wonderland, AK 45202
(513) 555-7856