Column: ‘Brood’

Brood

Naar aanleiding van een prekenserie over koning David in de Westzijderkerk schrijft Dorrit Nijhuis een aantal columns. ‘Iets niet doen’, was de eerste. Dit is de tweede column.

David vraagt priester Achimelech om brood. De priester wil hem dat wel geven, maar hij heeft alleen gewijd brood in huis. “Daarop gaf de priester hem gewijd brood, want hij had geen ander brood” (1 Samuel 21). De priester geeft wat hij heeft. En zo is het natuurlijk ook. Je geeft wat je hebt. Je hoeft niet méér te geven (ook niet minder). Je hebt allerlei eigenschappen en mogelijkheden, beperkingen en zwakheden, en van daaruit geef je jezelf aan het leven. En dat is ook goed. ‘Gewijd’. Je wijdt jezelf, met wat je hebt aan het leven.

Een hogere manier van geven
Soms heb je niet zo’n zin om te geven. Als er midden in de nacht iemand op je deur bonst en roept dat hij brood wil hebben. Ook al is het je vriend, je wordt niet enthousiast van zijn timing en lawaaiigheid. Maar je geeft het toch. Uit vriendschap, of om er van af te zijn. Maar er bestaat ook een hogere manier van geven, waarbij zin of geen zin niet meespelen. Misschien doelt Lucas daarop als hij Jezus laat zeggen: “Vraag en er zal je gegeven worden. Klop en er zal voor je worden opengedaan” (Lucas 11). Bij God zal het geen rol spelen of je midden in de nacht komt aankloppen en of je dat al dan niet schreeuwend doet.

‘Vraag en er zal je gegeven worden’
Ik denk niet dat God glimlachend de deur voor je opent en je vervolgens overlaadt met alles wat je wilt hebben. Eerlijk gezegd denk ik dat hij de deur ook wel gesloten houdt – je krijgt hem immers niet te zien! Maar hij hoort wel wat je zegt. Wat je vraagt komt wel ergens terecht. Vragen aan God vat ik op als het benoemen van het ‘brood’ (waar je zo naar hongert) en vervolgens het kunnen loslaten van deze wens, waardoor er ruimte ontstaat. In die ruimte kan zich iets aandienen dat beantwoordt aan je verlangen. “Vraag en er zal je gegeven worden” – er staat niet dat je precies krijgt wat je vraagt! Maar er komt wel iets dat je gebruiken kan. Ook God geeft, denk ik, datgene wat hij in huis heeft.

Klik hier voor de eerste column: ‘Iets niet doen’

About Dorrit Nijhuis
Ik woon met mijn gezin in Zaandam. Ik heb een passie voor verhalen die je hart raken, die iets in beweging zetten, net als bij muziek, poezie en beeldtaal gebeurt. In mijn bijdragen op deze website probeer ik u ook op dat spoor zetten...

Categorieën: Blog | Tags: , , | Geplaatst op 2 april 2013

Deel dit bericht met anderen : Facebook Twitter Google

Geen reactie meer mogelijk.

close window

Service Times & Directions

Weekend Masses in English

Saturday Morning: 8:00 am

Saturday Vigil: 4:30 pm

Sunday: 7:30 am, 9:00 am, 10:45 am,
12:30 pm, 5:30 pm

Weekend Masses In Español

Saturday Vigil: 6:15pm

Sunday: 9:00am, 7:15pm

Weekday Morning Masses

Monday, Tuesday, Thursday & Friday: 8:30 am

map
6654 Main Street
Wonderland, AK 45202
(513) 555-7856