Christelijke meditatie

Een blog van Wil Kruit, die mediteren en bijbellezen een vaste plek in haar dagindeling wil geven. Zij leest het Handboek Christelijke meditatie, vertrekpunten, wegen en vruchten.

Vandaag begon ik met het lezen van het Handboek christelijke meditatie, een boek dat vorig jaar verscheen en sindsdien zo vaak onder mijn aandacht kwam dat ik het maar gekocht heb. Al jaren probeer ik met wisselend succes mediteren en bijbellezen een vaste plek te geven in mijn dagindeling en inmiddels ben ik daar voldoende vertrouwd mee geraakt om het te willen volhouden.

Elkaar in beweging houden

Omdat dit toch lastig is in je eentje ben ik op zoek gegaan naar mensen die hier ook mee bezig zijn. Daarbij gaat het vooral om het ‘elkaar in beweging houden’ zonder dat het overigens gaat om een godsdienstige plicht of een ‘iets doen voor God’. Bijbellezen en mediteren doe ik vanuit een verlangen en niet uit plichtsgevoel.

Waarom dit blog?

Omdat ik hoop op meer aandacht voor het gedachtengoed van de meditatieve beweging binnen onze kerk(diensten) en ook omdat ik graag een bijdrage lever aan onze mooie website begin ik een blog over dit boek met hier en daar een stukje reflectie. Verwacht echter geen handige samenvatting of een volledig doordachte bespreking. Ik zal wel de hoofdstukken volgen maar daar alleen een paar mogelijk opmerkelijke passages van noemen, in de hoop dat dit de lezer prikkelt en zal inspireren.

Deel 1 van het boek: Vertrekpunten

1. Mediteren in deze tijd Lex Boot
Onthaasting. Verlangen naar innerlijke rust en echtheid noemt Lex Boot als oorzaken voor de groeiende belangstelling voor wat hij noemt nieuwe spiritualiteit. Mindfullness en leven in het hier en nu worden gebracht als het recept voor heelheid in een vaak hectisch bestaan. Midden tussen deze door sommigen als New age-achtig weggezette termen komt een oude term boven uit het kloosterleven: Vacare, dat vrij zijn betekent, vrij van, maar meer nog vrij voor. Jezelf vrij maken voor de ander vanuit het vrij gemaakt worden.
De schrijver verwoordt een aantal vragen; ik geef een ervan door:
“Is er verband tussen de diepe kloof van vervreemding tussen kerk en cultuur en het feit dat zoveel zoekers in deze tijd via de meditatieve beweging aangeraakt worden?”
Tip voor verder surfen: www.josdouma.nl

wordt vervolgd…
Lees hier deel 2 van deze serie

About Wil Kruit
Mijn naam is Wil Kruit en ik woon ruim 20 jaar in Zaandam. Binnen onze kerk doe ik mee met het Koffertjesproject en het pastoraal team in wijk West. De kerk is voor mij een plek waar mensen zich samen richten op God, vanuit het besef dat er een God is die ons liefheeft en mensen (op)zoekt. Daarnaast kunnen mensen elkaar ontmoeten rond zingevingsvragen. Vragen als: hoe stel ik mij open voor God en voor de ander en wat betekent dat voor de manier waarop ik mijn werk doe en omga met mensen in mijn omgeving? Een echte uitdaging!

Categorie├źn: Blog, Nieuws, Vorming en Toerusting | Tags: , , | Geplaatst op 5 augustus 2012

Deel dit bericht met anderen : Facebook Twitter Google

1 Reactie

  1. door Marijke

    Op 6 augustus 2012

    Fijn om hier iets over te lezen op de website! Ik ben benieuwd naar het vervolg!

close window

Service Times & Directions

Weekend Masses in English

Saturday Morning: 8:00 am

Saturday Vigil: 4:30 pm

Sunday: 7:30 am, 9:00 am, 10:45 am,
12:30 pm, 5:30 pm

Weekend Masses In Español

Saturday Vigil: 6:15pm

Sunday: 9:00am, 7:15pm

Weekday Morning Masses

Monday, Tuesday, Thursday & Friday: 8:30 am

map
6654 Main Street
Wonderland, AK 45202
(513) 555-7856