Chipsfabrikant veroorzaakt 1200 doden per dag

Dominee Sjaak Visser overdenkt actueel nieuws en laat u er anders naar kijken. Lees mee, denk er over na en deel wat u hiervan vindt.

Chipsfabrikant veroorzaakt 1200 doden per dag!

De afgelopen week is in de Verenigde Staten een chipsfabrikant veroordeeld omdat hij 1200 doden per jaar veroorzaakte. De chips veroorzaakte slok- en endeldarmkanker en daarnaast kregen de meeste mensen last van ernstige obstipatie.

Met plezier eten

De fabrikant had vele tientallen miljoenen geinvesteerd in de ontwikkeling van stofjes om de chips verslavend lekker te maken. De mensen bleven zo met plezier eten en konden er niet meer afblijven. Negen jaar geleden bracht de fabrikant een light-versie op de markt. Met een agressieve PR-campagne heeft hij de bevolking misleid door te zeggen dat deze versie minder schadelijk was. Terwijl bekend was dat dit niet klopte.

Hoe krom kan recht zijn

Inmiddels moet aan de gezondheidszorg vele miljarden per jaar extra uitgegeven worden vanwege de ernstige schadelijke effecten van deze chips. De fabrikant is nu in de VS veroordeeld tot het plaatsen van advertenties waarin hij moet zeggen de bevolking misleid te hebben. Hij mag wel doorgaan met de productie van deze chips omdat heel veel mensen er inmiddels aan verslaafd zijn en het geen verdere negatieve maatschappelijke gevolgen heeft. Een belangrijk argument hierbij is dat (verslaafde!) mensen vrij moeten zijn om hun eigen product te kiezen. Hoe krom kan recht zijn!

Wat vindt u er van?

Verdere achtergrondinfo hierover is te vinden op de site van de Volkskrant van 29 november, pagina buitenland. Daar staat dat er alleen al in de VS 1200 doden per dag zijn door deze ‘chips’. Maar dat kan ik niet geloven.

Laat weten wat u er van vindt! Dat kan door hier te reageren, via facebook of deel dit bericht via twitter.

 

Categorieën: Overdenkingen | Tags: | Geplaatst op 2 december 2012

Deel dit bericht met anderen : Facebook Twitter Google

6 Reacties

 1. door Ellis

  Op 2 december 2012

  Het is een gekke wereld waar we in leven!

 2. door Jan

  Op 2 december 2012

  tegenstrijdig. 1e alinea geeft het veroorzaken van kanker aan
  3e alinea fabrikant mag wel doorgaan……
  Waarom moet hij niet stoppen en de kosten van een geneeskundig onderzoek betalen om deze mensen te helpen. Inderdaad ‘EEN GEKKE WERELD”

 3. door Neeltje

  Op 3 december 2012

  Het bedrijf moet gestraft worden vanwege de foute PR. Door te stellen dat het wel goed voor je is, terwijl dat niet zo is, zijn ze de mist in gegaan. Maar om het product geheel te verbieden is kennelijk niet genoeg grond. Kennelijk zijn er veel meer producten die slecht voor je zijn. Of je verbied ze allemaal, of niet…

  Het gezonde verstand lijkt soms wel eens de benen genomen te hebben. Teveel van iets is niet goed. Te vet is niet goed. En toch ‘overvreten’ veel mensen zich. Moeten mensen tegen zichzelf in bescherming genomen worden? Of is elk mens verantwoordelijk voor zichzelf en wat hij of zij eet.

  Het is een complex verhaal. Je zou denken: sluiten die chipsfabriek, sigarettenfabriek, alcoholfabriek en al dat andere dat niet goed voor je is. Maar zo werkt het niet.

 4. door Herman Boutsma

  Op 3 december 2012

  Blijkbaar hebben we in Nederland deze chips nog niet, want ik heb nog niemand gesproken die er niet af kan blijven. Maar inderdaad, de vraag is: hoe ver mag/moet je gaan in het beschermen van de mens tegen zich zelf.
  De eerste reactie is: verbieden die hap! Maar welke verslaving vinden we acceptabel en welke niet? Softdrugs zijn zeer discutabel maar vrijwel geaccepteerd (in Nederland!)
  Door het willekeurig verbieden van slechte zaken, begeven we ons op glad ijs.
  Misleiding is een misdrijf, maar als het al zo duidelijk is, in hoeverre kun je dan nog van misleiding spreken.
  Verder is er ook nog het gewoon genieten. Waarom drank, chips, etc. verbieden, als er heel veel meer mensen gewoon kunnen genieten van een goed glas whisky of een lekker biertje. Moet je die dat ontzeggen om dat een paar slapjanussen niet voor zich zelf kunnen zorgen?
  Zoals gezegd, waar trek je welke grens?

 5. door Henk en Jetty

  Op 3 december 2012

  Beste knabbelaars, geniet gerust maar van een lekker zakje chips, want dat het geen kwaad kan daar ben ik een levend bewijs van. Ik ben vanaf begin jaren 60 van de vorige eeuw ongeveer 8 jaar vertegenwoordiger geweest bij Golden Wonder (krakend vers) Ik heb heel wat kilotjes chips zelf verorbert en ik ben toch redelijk gezond, Ja als we moeten opnoemen wat echt ongezond is dan zou mijn bericht echt wel mateloos vervelend worden, dus zou ik zeggen knabbel er nog maar lekker van (wel in mate uiteraard)

  hartelijke groet knabbelaar Henk

 6. door Marijke

  Op 4 december 2012

  Herman, je schrijft ‘Moet je die dat ontzeggen om dat een paar slapjanussen niet voor zich zelf kunnen zorgen?’ Alle mensen die verslaafd zijn, roken, overgewicht hebben, zie jij dus als slapjanussen? Het lijkt me geen discussie om hier op de website te voeren, maar ik wil toch even zeggen, dat ik dit wel erg kort door de bocht vind, en dat de problematiek vaak toch wel iets ingewikkelder ligt dan het zijn van een slapjanus.

close window

Service Times & Directions

Weekend Masses in English

Saturday Morning: 8:00 am

Saturday Vigil: 4:30 pm

Sunday: 7:30 am, 9:00 am, 10:45 am,
12:30 pm, 5:30 pm

Weekend Masses In Español

Saturday Vigil: 6:15pm

Sunday: 9:00am, 7:15pm

Weekday Morning Masses

Monday, Tuesday, Thursday & Friday: 8:30 am

map
6654 Main Street
Wonderland, AK 45202
(513) 555-7856