Chagall expositie in Westzijderkerk

De Chagall-expositie in de Westzijderkerk is een bijzondere expositite. Deze expositie is nog maar een week te zien, dus kom gauw naar deze mooie tentoonstelling.

Een boeiend verhaal

Bij de opening van de Chagall-expositie in de Westzijderkerk hield Pieter Zuidema van galerie WUYT een boeiend verhaal over de beroemde Hadassah ramen, Chagalls werkwijze en diens boodschap van liefde en vrede. Zijn advies aan de bezoekers: bekijk de werken maar eens rustig, laat de kleuren op je inwerken en onderzoek wat het met je doet.

 Zien is met het geziene vervloeien

De werken van Marc Chagall zien er eenvoudig en kinderlijk uit. Al die heldere kleuren, die herkenbare maar niet echt realistisch nagetekende beesten en voorwerpen, die ook nog vreemd in de ruimte geplaatst lijken en in verkeerd perspectief. Maar hij heeft deze kunstwerken zeker niet op een achternamiddag uit zijn mouw geschud; alles is met grote zorgvuldigheid precies zo gemaakt als hij bedoelde. Chagall had de gave om uit dezelfde bron te kunnen putten als waar kinderen van nature nog middenin zitten: het dromerige, fantasievolle onderbewuste. Zijn werken hebben een heel eigen karakter, maar komen tegelijkertijd voort uit een bewustzijnslaag die door alle mensen gedeeld wordt.

 Religieuze boodschap

Ook zijn religieuze boodschap heeft, hoewel geworteld in de joodse traditie, een universeel karakter. Chagall keert zich tegen iedere vorm van dogmatisme, dat volgens hem alleen tot geweld en dood kan leiden. Hij richt zich op leven, liefde en verbondenheid, vrijheid voor de ziel, adem voor de creativiteit. Zoals de ziel van een kind vrij is om te dromen en intens te genieten van het leven, zo weet Chagall dit vermogen ook in volwassenen weer aan te spreken. Niet via een kritische rationele analyse van de afbeeldingen, maar door er rustig voor te gaan staan (of zitten) en de kleuren op je in te laten werken. Door je ziel te laten vervloeien met dat wat je ziet.

De tentoonstelling in de Westzijderkerk is te bezichtigen tot en met 21 april 2013.

 

About Dorrit Nijhuis
Ik woon met mijn gezin in Zaandam. Ik heb een passie voor verhalen die je hart raken, die iets in beweging zetten, net als bij muziek, poezie en beeldtaal gebeurt. In mijn bijdragen op deze website probeer ik u ook op dat spoor zetten...

Categorieën: Activiteiten, Nieuws | Tags: | Geplaatst op 12 april 2013

Deel dit bericht met anderen : Facebook Twitter Google

Geen reactie meer mogelijk.

close window

Service Times & Directions

Weekend Masses in English

Saturday Morning: 8:00 am

Saturday Vigil: 4:30 pm

Sunday: 7:30 am, 9:00 am, 10:45 am,
12:30 pm, 5:30 pm

Weekend Masses In Español

Saturday Vigil: 6:15pm

Sunday: 9:00am, 7:15pm

Weekday Morning Masses

Monday, Tuesday, Thursday & Friday: 8:30 am

map
6654 Main Street
Wonderland, AK 45202
(513) 555-7856