Boekentip: Meer geluk dan grijsheid

Meer geluk dan grijsheid

Dorrit Nijhuis las een boek over oud worden. Iedereen wil oud worden. Maar als oud worden gepaard gaat met ziekte, pijn en verlies, dan is het een hele kunst om de lol er nog van in te zien.

In zijn boekje Meer geluk dan grijsheid. Spiritualiteit van de ouderdom betoogt Jean-Jacques Suurmond dat in het ouder worden een spirituele kans verborgen ligt. Met het verval van de uiterlijke mens kan de innerlijke mens groeien, en kan de kwaliteit van leven toenemen. De auteur bagatelliseert de problemen van de laatste levensfase niet. Als predikant en geestelijk verzorger in een verpleegtehuis weet hij wel waar hij het over heeft. Inderdaad: ‘alles wordt minder’. Tegelijkertijd kan alles ‘ten diepste meer dan ooit’ worden, wanneer men het ouder worden als een spirituele weg beleeft.

‘Het is niet eerlijk!’
Mensen zijn gewend om alle moeiten en tegenslagen van het leven te beschouwen als dingen die hen ten onrechte overkomen. ‘Het is niet eerlijk!’ Ook leven mensen in de veronderstelling dat er voor ieder probleem een oplossing is. ‘We gaan er wat aan doen!’ Maar soms is er niet veel aan te doen. Wie veel tegenslag te verwerken heeft kan het gevoel krijgen dat alle basis voor levensgeluk verdwenen is. Toch kan het ook anders. Suurmond: “De ontgoocheling van de ouderdom kan ook dienen als een wekroep. We worden wakker geschud uit de illusie dat we een geprivilegieerde positie hebben, dat de wereld om ons heen zou draaien.” En dat besef kan een opening worden om dichter bij God, of bij ’het hogere’ te komen. Dan komt er ruimte om je hele eigen wil, en alle moeite die je doet om je pijnlijke situatie te veranderen, los te laten.

“Het echte leven, ten diepste het leven met God, is weerloos en vereist dat we onze greep ontspannen.”

Het toverwoord: overgave
‘Overgave’ is dus het toverwoord. Je persoonlijk centrum verschuift. En hoe minder je uit je eigen centrum leeft, hoe minder bezorgd je over je leven wordt. Suurmond meent dat je leven dan pas zijn volle waarde kan krijgen, óók, of juist, wanneer je oud, ziek en afhankelijk bent.

Titel: Meer geluk dan grijsheid. Spiritualiteit van de ouderdom
Auteur: Jean-Jacques Suurmond
Verschenen in 2013 bij Uitgeverij Meinema
ISBN 978 90 211 4341 5

Dorrit Nijhuis

Hier vindt u meer boekentips

About Dorrit Nijhuis
Ik woon met mijn gezin in Zaandam. Ik heb een passie voor verhalen die je hart raken, die iets in beweging zetten, net als bij muziek, poezie en beeldtaal gebeurt. In mijn bijdragen op deze website probeer ik u ook op dat spoor zetten...

Categorieën: Boekentip, Nieuws | Tags: , , , , | Geplaatst op 11 april 2013

Deel dit bericht met anderen : Facebook Twitter Google

1 Reactie

  1. door Bert Boer

    Op 11 april 2013

    Heel interessant. Onlangs bespreken we met Pieter van der Woel “De mythe van het voltooide leven”, dat een jaar of vijf terug is uitgekomen. Dit boek zal ik zeker aanschaffen.

close window

Service Times & Directions

Weekend Masses in English

Saturday Morning: 8:00 am

Saturday Vigil: 4:30 pm

Sunday: 7:30 am, 9:00 am, 10:45 am,
12:30 pm, 5:30 pm

Weekend Masses In Español

Saturday Vigil: 6:15pm

Sunday: 9:00am, 7:15pm

Weekday Morning Masses

Monday, Tuesday, Thursday & Friday: 8:30 am

map
6654 Main Street
Wonderland, AK 45202
(513) 555-7856