Boekentip: Jezus voor ogen

Een tip van José Verheule: een boek met beelden en meditaties voor de veertigdagentijd.

Woensdag 13 februari is het As-woensdag: het begin van de veertigdagentijd, een tijd van voorbereiding en bezinning op weg naar Pasen. Na het carnaval, waarin je nog even los mag gaan, kun je als rooms-katholiek op deze dag in de kerk een ‘askruisje’ halen (de pastoor tekent met as een kruisje op je voorhoofd). Daarmee geef je aan dat je actief mee wilt doen aan de vastentijd, zoals de veertigdagentijd ook wel wordt genoemd. Het is de bedoeling dat je in deze tijd sober leeft en je gedachten laat gaan over waar het in het leven echt om gaat. Wat brengt ons dichter bij God en elkaar en wat houdt ons daar juist vanaf?

De veertig dagentijd
De veertig dagentijd gaat terug op de veertig dagen die Jezus in de woestijn doorbracht, zonder te eten, als bezinning en voorbereiding op zijn opdracht. En het verwijst ook naar de veertig jaar die het volk Israël in de woestijn rondtrok, op weg naar het beloofde land. In de woestijn is weinig te eten en te drinken en het oneindige, kale landschap, de hitte overdag en de kou ‘s nachts, confronteren je met de essentie van het bestaan.

‘Daarom vind ik het een aanwinst’
Vaak is die essentie beter in beelden te vatten dan in woorden. Daarom vind ik het een aanwinst dat er een nieuw boek is verschenen met beelden, zowel van kunstenaars uit de oudheid als moderne kunstenaars, die tot nadenken stemmen. Elk beeld gaat vergezeld van een korte meditatie om je gedachten te stimuleren. Voor elke dag is er een beeldmeditatie en voor elke week een beeldstudie waar je samen in een groep over kunt praten.

Afwisselende beelden
De beelden zijn heel afwisselend: oud en nieuw, figuratief en meer of minder abstract. En de meditaties zijn door heel verschillende mensen, uit de wereld van de kunst en de theologie, geschreven. Je komt langs beelden die je confronteren met onmacht, verdriet en schuld en langs beelden van hoop en inspiratie, die je aansporen om niet bij de pakken neer te zitten. Zo ga je dag voor dag op weg naar het Paasfeest. Met Jezus voor ogen, die ons laat zien hoeveel God van ons houdt.

Een boek om warm aan te bevelen: Jezus voor ogen, Marleen Hengelaar-Rookmaaker (red.), uitgeverij Buijten&Schipperheijn, 2012 (ISBN 978-90-5881-691-7, 176 pag. , E 16,90)

Voor wie geïnteresseerd is in een wekelijkse beeldmeditatie of publicaties over de verbinding tussen geloof en kunst, zie: www.artway.eu.

José Verheule

Categorieën: Boekentip | Tags: , , , , | Geplaatst op 9 februari 2013

Deel dit bericht met anderen : Facebook Twitter Google

Geen reactie meer mogelijk.

close window

Service Times & Directions

Weekend Masses in English

Saturday Morning: 8:00 am

Saturday Vigil: 4:30 pm

Sunday: 7:30 am, 9:00 am, 10:45 am,
12:30 pm, 5:30 pm

Weekend Masses In Español

Saturday Vigil: 6:15pm

Sunday: 9:00am, 7:15pm

Weekday Morning Masses

Monday, Tuesday, Thursday & Friday: 8:30 am

map
6654 Main Street
Wonderland, AK 45202
(513) 555-7856