Bijzondere film in vredesweek

Duitse soldaten in het verzet – Bijzondere film in de Vredesweek.

Een verbazingwekkend verhaal van twee Duitse soldaten die in de 2e wereldoorlog joodse mensen gered hebben. Na tientallen jaren vergeten te zijn, werd in 2011 in de synagoge te Bussum een archief herontdekt. Zo kwam de vergeten verzetsdaden naar boven van twee jonge Wehrmachtsoldaten: Johann Gerhardt en Werner Klemke.
Door documenten te vervalsen raakten zij betrokken bij het opzetten van een groot onderduiknetwerk waarmee zo’n 500 mensen, joden en niet-joden, werden gered. De eerste ontmoeting tussen de Van Perlsteins (leden van de Joodse gemeente Bussum) en de soldaten, vond plaats in de boekhandel “Erasmus” op het Spui in Amsterdam. Klemke en Gerhardt zorgden voor vervalste persoonsbewijzen, waardoor de Van Perlsteins als niet-Joden de oorlog doorkwamen. Het was het begin van een onderduiknetwerk waardoor vele joden, Engelse vliegers, gedeserteerde soldaten en verzetsmensen gered werden.

Annet Betsalel maakte een film over dit verhaal en zocht contact met de nazaten van Kemke, later een bekende kunstenaar in Oost-Duitsland, en de Van Perlsteins. Gerhardt overleefde helaas de oorlog niet, want hij sneuvelde in 1944. De film is al in veel bioscopen in Duitsland en Nederland gedraaid.

Op woensdag 21 september om 20:15 uur wordt deze vertoond in De Fabriek, Jan Sijbrandssteeg, Zaandam. De bijzondere film past goed bij het thema van de Vredesweek: “Vrede verbindt!” Toegang voor de speciale prijs van € 6,50. Vòòr de film geeft Annet een korte toelichting en na afloop gaan we met elkaar in gesprek. Tegelijk worden ook enkele kunstwerken van Werner Klemke getoond. Deze avond wordt verzorgd door de werkgeroep Jodendom, Christendom, Islam en Amnesty Zaanstreek.

Rien Jansens en Bert Boer

Categorieën: Nieuws | Tags: , | Geplaatst op 11 augustus 2016

Deel dit bericht met anderen : Facebook Twitter Google

Geen reactie meer mogelijk.

close window

Service Times & Directions

Weekend Masses in English

Saturday Morning: 8:00 am

Saturday Vigil: 4:30 pm

Sunday: 7:30 am, 9:00 am, 10:45 am,
12:30 pm, 5:30 pm

Weekend Masses In Español

Saturday Vigil: 6:15pm

Sunday: 9:00am, 7:15pm

Weekday Morning Masses

Monday, Tuesday, Thursday & Friday: 8:30 am

map
6654 Main Street
Wonderland, AK 45202
(513) 555-7856