Bert Boer (74):‘We werden zelfs gefouilleerd op wapens!’

Het zal je maar gebeuren. Als lid van Kerk en Vrede besluit je rustig te gaan demonstreren tijdens de nucleaire top in Den Haag. Opeens word je met ruim 50 anderen gearresteerden en zit je urenlang in de cel. Een openhartig gesprek met Bert Boer.

Bert, wat is er gebeurd? Heb je je zo ontzettend misdragen in Den Haag?
“Nou, dat valt wel mee. Als lid van Kerk en Vrede ging ik met mijn Vredesvlag naar Den Haag. ‘Vermindering van kernwapens’ stond tijdens deze belangrijke top niet op de agenda. Kernwapens hebben zo’n desastreus gevolg voor mens en milieu, dat moet je als christen als volstrekt immoreel afwijzen.”

Hadden jullie verwacht dat jullie punt op de agenda zou komen?
“Eigenlijk wel. Verschillende landen hadden erom gevraagd, maar de Nederlandse regering wilde dat niet agenderen. Er werd alleen gesproken over het ook belangrijke verminderen van verrijkt uranium en over maatregelen om te voorkomen dat terroristen een atoombom kunnen maken. Het risico van dat laatste is betrekkelijk gering. Ondertussen wordt gewerkt aan modernisering van de kernwapens, zodat deze gemakkelijker en preciezer kunnen worden ingezet, zoals door JSF-straaljagers, die Nederland gaat aanschaffen. De Tweede Kamer is tegen, het Nederlandse volk wordt niets gevraagd, het spul ligt wel opgeslagen bij Volkel.”

Wat was jullie plan?
“We wilden demonstreren en een brief aanbieden aan het World Forum.

Dat klinkt braaf en vredelievend. Wanneer sloeg de vlam in de pan?
“Van de burgemeester van Den Haag mochten we enkel op het grote Malieveld staan, waar niemand je ziet. Voordat we naar het Malieveld gingen besloten we even richting de stad te lopen om te kijken of we onze brief ergens konden aanbieden. Zonder waarschuwing werden we opeens omringd door een cordon van agenten. Er werden 52 mensen opgepakt, de oudste was onze Zaanse kanjer Chris de Leeuw (88). We werden zelfs gefouilleerd op wapens!”

Poeh, wat zullen jullie geschrokken zijn!
“De sfeer zat er eigenlijk best goed in. Al vredesliederen zingend kwamen we bij het hoofdbureau van politie. Alles moest worden afgegeven tot en met de broekriem aan toe. We hebben vier uur in een piepkleine cel in een arrestatiebus gezeten. Politie en marechaussee waren vriendelijk en bezorgd. Ze vroegen regelmatig of wij ons goed voelden en boden water en boterhammen aan. Aan het eind van de dag werd een proces-verbaal opgemaakt. Ik ben mijn verklaring begonnen met:’ Ik ben mij van geen kwaad bewust’.”

Ik hoorde dat jullie een boete van 150 euro per persoon krijgen…
“Die gaan we niet betalen om het te laten voorkomen bij de rechtbank. Een advocatenkantoor is al geregeld. Ik maak me er geen zorgen over. Ik vind het vervelender dat ik mijn mooie vredesvlag niet terug kreeg van de politie!”

Hoe kijk je terug op al wat er gebeurd is?
“Door de domme actie van een politiecommandant kregen wij veel meer publiciteit voor de goede zaak dan wij ooit op dat suffe Malieveld hadden gekregen.”

Je lijkt wel een beetje trots Bert!
Bert lacht en zwijgt.

About Neeltje Waagmeester
Samen met Martijn en dochters Nienke en Noortje woon ik in 't Kalf te Zaandam. Ik ben zelfstandig tekstschrijver en een van de webredacteurs van deze website. Af en toe plaats ik een eigen artikel, zoals deze bijdrage. Ik zou het leuk vinden als u een reactie achterlaat.

Categorieën: Nieuws | Tags: , , , , , | Geplaatst op 28 maart 2014