Een oorverdovend welverdiend applaus

Rien Jansens

Nog eenmaal ging Rien Jansens als predikant voor in een kerkdienst op zondag 04 november 2012 in de Noorderkerk. Een verslag van Ellis van Atten en foto’s van Herman Boutsma van een prachtige afsluiting van een loopbaan.

Het is even zoeken naar een plaats voor de fietsen. Bij binnenkomst  is de eerste vraag of we de liturgie kunnen delen. Stoelen worden  richting de kerkzaal  gedragen. Kortom, er is veel volk en  niet alleen uit Zaandam. Op het damestoilet blijkt Fries opeens de voertaal. Wij kunnen nog een plaatsje bemachtigen op het balkon onder de hete adem van het Oostzijderkerkkoor.

Veranderingen

Begeleid door schallend koper en tromgeroffel van Soli Deo Gloria komen de ambstdragers en dominee Rien Jansens binnen.  Dit is de laatste keer dat hij voorgaat als voorganger van de Protestantse Gemeente van Zaandam.

Voor hem en voor ons, als gemeenteleden is dat een hele verandering. Tijdens het praatje met de kinderen over verhuizen vraagt Rien of dat moeilijk is: al die veranderingen!  ‘Valt wel mee!’ antwoordt één van de kinderen. Rien laat zich hardop ontvallen dat hij dat zal onthouden.

Wijsheid en humor

‘Je hoeft niet aan een boom te hangen om een eikel te zijn.’ en ‘Een zuiver geweten is het gevolg van een slecht geheugen.’ zijn tegelwijsheden waar Rien zijn verkondiging mee start.

Het thema wijsheid pakt hij aan met humor, het verhaal van Job en de eerste regels van het Johannes-evangelie. Hij vertelt dat hij met ons, als gemeenteleden heeft  gesproken en gebeden, maar soms ook gezwegen en niet gebeden. Wijsheid is je ervan bewust zijn dat je niet alles weet en open staan voor wat er komen gaat.

Het is een bijzondere gave om bijbelse thema’s te verbinden aan het dagelijkse leven. Rien heeft deze gave ingezet tijdens de kerkdiensten, de gespreksgroepen en ook tijdens het pastorale werk.

Mooie geluiden

Oorstrelende klanken van de Adventscantorij en het Oostzijderkerkkoor wisselen elkaar af en vulden elkaar aan, een prachtige samenwerking. En laten we de organisten Dick van Bezooijen en Gerrit van Rheenen niet vergeten. Ook muzikaal gezien is deze dienst zeer geslaagd.

Bij een afscheid horen mooie woorden.  De kindernevendienst vertelt het met een kleurig cadeau, de adventscantorij met een speciaal geschreven lied, de kerkenraad en collega’s met  niet al te lange toespraken en de gemeenteleden met hun massale opkomst en een oorverdovend welverdiend applaus.

Bagage

Het duurt even voordat wij Rien Jansens de hand schudden, wat een rij mensen, wat een belangstelling! Tegen de tijd dat wij vertrekken zijn de koffiekopjes al afgewassen en de fietsenrekken leeg. In de foyer zitten nog wat mensen, familie en vrienden denken we. Rien zal vast blij zijn dat hij met hen kan terugblikken op dit bijzondere weekend. Wij mijmeren onderweg nog over deze mooie dienst, maar zijn vooral onder de indruk van de geestelijke bagage die we meenemen. Alweer.

Dankjewel Rien!

Met dank aan Herman Boutsma kunt u foto’s van deze dienst bekijken.

Ellis van Atten

Hier vindt u meer actueel nieuws

Categorieën: Nieuws | Tags: , | Geplaatst op 5 november 2012

Deel dit bericht met anderen : Facebook Twitter Google

4 Reacties

 1. door Marijke

  Op 6 november 2012

  Wat een mooi verslag! Jammer dat er niet bij staat wie het geschreven heeft 🙂 En ook de foto’s zijn treffend. Dit was gewoon hoe het was.

 2. door Hanneke

  Op 6 november 2012

  Mooi hoor, het is fijn om het nog eens goed terug te kunnen lezen en de foto’s te bekijken. Hulde voor iedereen die deze dag zo geweldig heeft georganiseerd, met de preek van Rien in het bijzonder.

 3. door Neeltje

  Op 6 november 2012

  Hai Marijke,

  Het is geplaatst door Ellis, niet als lid van de webredactie maar als gemeentelid die zo te lezen genoten heeft. Volgens mij stond eerst het webredactieprofiel vermeld, maar nu klopt het.

  Groetjes,
  Neeltje

 4. door Marijke

  Op 7 november 2012

  Dank je Neeltje, ere wie ere toekomt!

close window

Service Times & Directions

Weekend Masses in English

Saturday Morning: 8:00 am

Saturday Vigil: 4:30 pm

Sunday: 7:30 am, 9:00 am, 10:45 am,
12:30 pm, 5:30 pm

Weekend Masses In Español

Saturday Vigil: 6:15pm

Sunday: 9:00am, 7:15pm

Weekday Morning Masses

Monday, Tuesday, Thursday & Friday: 8:30 am

map
6654 Main Street
Wonderland, AK 45202
(513) 555-7856