Anders!

René de Reuver sprak onlangs op onze gemeenteavond heel boeiend over zijn boek “Anders Verder”.  Ook  wint Herman Koetsveld  met zijn essay over “Meer van Anders” de Volzin-opinie prijs. 

Onze kerken en geloofsgemeenschappen spreken velen niet meer aan

Terugloop, krimp, vergrijzing: dat weten we nu wel. Onze kerken en geloofsgemeenschappen spreken velen niet meer aan. Als we daarin berusten wordt het alleen maar minder. Tegenover “minder van hetzelfde” plaatsen deze wijkpredikanten uit Den Haag en Hengelo een nieuwe aanpak, nieuwe vormen van kerk-zijn. Dat sluit goed aan op onze nota Dienen en Verbinden. En de landelijke PKN-visie waarin doelgroepgemeenten, pioniersplekken en huisgemeenten een kans krijgen.

René de Reuver

René de Reuver neemt ons in zijn boek bij de hand naar missionair kerk-zijn in een dynamische samenleving. Hij laat ons zien hoe zijn Marcuskerk-gemeente in de Haagse Moerwijk een transformatie heeft ondergaan. Naast de traditionele kerkdienst op zondagmorgen brengt de wijkgemeente het evangelie ook doordeweeks. In de Kinderwinkel voor kinderen en tieners uit de buurt en in Marcusconnect, een nieuwe kerkvorm voor jong-volwassenen. Hij probeert zo een kerkmodel te ontwikkelen dat aansluit op wat nu nodig is. Waarbij de verschillende vormen nadrukkelijk onderling verbonden en op elkaar betrokken zijn. De Reuver verwijst daarbij naar het belang van de werking van de Heilige Geest, die hij  de architect van de kerk noemt. Die de kerk telkens herschept naar de tijd en de cultuur waarin wij staan. De kerk is geen statisch instituut maar een beweging.

 Een ‘beweging van verlangen’

Herman Koetsveld ontwikkelt samen met zijn collega’s een ‘beweging van verlangen’. Zo wordt een dam opgeworpen tegen een volgende sanering van de kerk in Hengelo. In kleine groepen heeft de hele gemeente kunnen meepraten over: waar droom je van?, waar verlang je naar? Veel mensen kiezen voor “rust vinden, inspiratie opdoen”. Maar waar denk je daarbij aan? Die vraag heeft veel creativiteit losgemaakt. Met na een grondige voorbereiding als resultaat: een huis van ontmoeting dat elke dag open is. Met een ontmoetingsruimte, een huispastor en driemaal daags een getijdengebed.

Het proces is nog niet af

Noch in Den Haag, noch in Hengelo is het proces al af. Nee, zij zitten er nog midden in. Eigenlijk is zoiets nooit af, want de kerk van alle tijden en alle plaatsen zal telkens weer veranderen. Ook in Zaandam.

Meer informatie

Anders Verder van dr R. de Reuver is een uitgave van Ark Media.

De handout van zijn inleiding op onze gemeenteavond kan opgevraagd worden bij mij. Evenals het essay van ds H. Koetsveld uit Volzin.

Bert Boer

 

Categorieën: Nieuws, Uncategorized | Tags: , , | Geplaatst op 17 november 2012

Deel dit bericht met anderen : Facebook Twitter Google

Geen reactie meer mogelijk.

close window

Service Times & Directions

Weekend Masses in English

Saturday Morning: 8:00 am

Saturday Vigil: 4:30 pm

Sunday: 7:30 am, 9:00 am, 10:45 am,
12:30 pm, 5:30 pm

Weekend Masses In Español

Saturday Vigil: 6:15pm

Sunday: 9:00am, 7:15pm

Weekday Morning Masses

Monday, Tuesday, Thursday & Friday: 8:30 am

map
6654 Main Street
Wonderland, AK 45202
(513) 555-7856