Zincafé

Kaart wordt geladen...

Datum/Tijd
Datum - 12 okt 2018
20:00 - 22:00

Locatie
Kogerkerk

Categorie


Klaar met leven en dan? Over de menselijke maat bij wetgeving rond het levenseinde.

Op 12 oktober 2018 spreekt Mgr. Joris Vercammen, oud katholiek aartsbisschop, over dit onderwerp in het Zincafé Kogerkerk.

Sinds het aantreden van het huidige kabinet is het concept-wetsvoorstel van Pia Dijkstra “Waardig Levenseinde” dat levensbeëindiging bij zgn. ‘voltooid leven’ mogelijk moet maken voorlopig in de ijskast gezet. Daarmee is ogenschijnlijk voor even de druk van de ketel, maar het maakt de vragen en het gesprek over de laatste levensfase en de manier waarop die kan eindigen niet minder noodzakelijk. We hoeven daarvoor alleen maar te denken aan het ‘zelfmoordpoeder’ van de Coöperatie Laatste Wil.

Ook rond euthanasie is de maatschappelijke discussie in beweging. Is de praktijk opgeschoven in een richting, die euthanasie acceptabel maakt in situaties, waarin dat een aantal jaren geleden niet het geval was? Nadat het jaren stil was rond euthanasie, wordt een aantal gevallen nu na melding door de toetsingscommissie onderzocht door het Openbaar Ministerie.

De Raad van Kerken heeft enkele maanden geleden de brochure “Nu ik oud word” het licht doen zien. Naast de maatschappelijke discussie rond de laatste levensfase was ook die brochure (van harte aanbevolen!) aanleiding voor de voorbereidingsgroep van het Zincafé het gesprek rond het levenseinde (opnieuw) aan de orde te stellen. In hoeverre speelt autonomie van betrokkene een doorslaggevende rol? Wat is de rol van medici daarbij? En hoe zit het met de wensen van de naaste familie? Is een waardig levenseinde hetzelfde als een zelf-geregisseerd levenseinde?

Joris Vercammen schreef in de brochure van de Raad van Kerken: “Het komt aan op georganiseerde tederheid, die niet alleen de stervende en de nabestaanden zo veel goeds brengt, maar waar ook de samenleving zelf beter van wordt”. En als die georganiseerde tederheid ontbreekt, wat dan?

Plaats: Kogerkerk, Kerstraat 14 (hoek Raadhuisstraat/Verzetstraat) 1541HA Koog aan de Zaan.

Aanvang: 20.00 uur, kerk open vanaf 19.30 uur.

Toegang: gratis, na afloop collecte ter bestrijding van de onkosten.

Nadere informatie: Anneke Röhling: tel. 06-54716988.

Categorieën: Bijeenkomst | Tags: | Geplaatst op 12 oktober 2018

Deel dit bericht met anderen : Facebook Twitter Google

Uw reactie :

close window

Service Times & Directions

Weekend Masses in English

Saturday Morning: 8:00 am

Saturday Vigil: 4:30 pm

Sunday: 7:30 am, 9:00 am, 10:45 am,
12:30 pm, 5:30 pm

Weekend Masses In Español

Saturday Vigil: 6:15pm

Sunday: 9:00am, 7:15pm

Weekday Morning Masses

Monday, Tuesday, Thursday & Friday: 8:30 am

map
6654 Main Street
Wonderland, AK 45202
(513) 555-7856