Samen weg naar

Kaart wordt geladen...

Datum/Tijd
Datum - 21 mei 2018
00:00 - 23:59

Locatie
Locatie zie tekst

Categorie Geen Categorieën


Op Tweede Pinksterdag gaan we Samen op Weg naar ‘s-Hertogenbosch en wel naar het Noordbrabants Museum .

Eerst doen we energie op met een Bossche Bol, daarna lopen we naar het museum. Ongeveer 20 minuten lopen.
We bekijken daar twee tentoonstellingen:
a. Geloven in vriendschap, 700 jaar Zwanenbroeders in ‘s-Hertogenbosch.
op een lange tafel, dwars door vrie zalen van het muzeum, worden voorwerpen gepresenteerd van Nederlandse, Duitse en Belgische Zwanenbroederschappen.
 
b. de Sigg Ciollection, een verzameling van Chinese kunstvoorwerpen.
Heel speciaal!
Hieronder het artikel dat ik voor jullie van internet plukte.
We vertrekken maandagochtend 21 mei met de trein vanaf Station Zaandam om 09.38.  Kom je vanuit een andere plaats, en die aansluit op onze trein, ga dan voorin de trein zitten. We vinden je daar. Zelfs kun je nog instappen in Amsterdam.
In noodgevallen ben ik bereikbaar op tel.nr. 0651785389.
Na het museumbezoek een keuzeprogramma: de stad in, een bezoek aan de Sint Janskathedraal, een kop koffie op de Markt. We eten een hapje samen met wie dat gezellig vindt.

 

Cor Treffers

 

Artikel:

Bezoekers worden door kunstverzamelaar Uli Sigg meegenomen op een fascinerende en inspirerende ontdekkingsreis door de wereld van de Chinese hedendaagse kunst.
Chinese kunstenaars tonen de afgelopen 15 jaar een de hernieuwde interesse voor de eigen spiritualiteit, tradities en ambacht. Terwijl andere kunstenaars (zoals de wereldberoemde Ai Weiwei) juist op de politiek-maatschappelijke problemen van het hedendaagse China reflecteren.

De tentoonstelling laat een indrukwekkende mix van schilderijen, tekeningen, foto’s, sculpturen en video-installaties: verspreid over vijf zalen van het museum worden kunstwerken van 30 kunstenaars uit de collectie van Uli Sigg getoond, waaronder Zhao Bandi, Feng Mengbo en Ai Weiwei.

Drie belangrijke thema’s

In de tentoonstelling zijn 3 belangrijke thema’s te zien: Spiritualiteit, culturele tradities en de maatschappelijke/politieke situatie in hedendaags China. Aan de hand van deze thema’s zie je hoe Chinese kunstenaars zich verhouden tot hun verleden, heden en toekomst.

Spiritualiteit: Het taoïsme, confucianisme en boeddhisme zijn de belangrijkste pijlers van de Chinese denkwereld. Dit zie je bijvoorbeeld terug in de moderne Thangka’s (schilderijen van de goden) van Zheng Guogu. De Oosterse filosofie en esthetiek hebben ook een donkere kant zoals Shen Shaomin laat zien in zijn werk Bonsai.

Traditie: Denk hierbij aan de traditionele landschapskunst Shanshui, oude ambachten Chinees porselein of kalligrafie, dat laatste staat zelfs op de UNESCO lijst van immaterieel cultureel erfgoed. Chinese kunstenaars omarmen hun tradities en vermengen die met moderne materialen.

Politiek/Maatschappij: Verschillende kunstenaars refereren in hun werk expliciet of impliciet naar historische en recente gebeurtenissen of naar de sterke controle vanuit de overheid. Zhao Bandi bekritiseert de overheid door borrelende jonge mensen tot aan hun knieën in water te schilderen. Hiermee laat hij zien dat er naast relatieve vrijheid er altijd een zekere ongemakkelijkheid heerst.

Over verzamelaar Uli Sigg

Zhao Bandi Portrait Uli Sigg

Uli Sigg (1946), Zwitserse zakenman, diplomaat en kunstverzamelaar, sluit eind jaren 70 het eerste handelsverdrag tussen een Westers bedrijf en de Chinese overheid.
Daarna is hij van 1995 tot 1998 is de Zwitsers ambassadeur in China, Noord-Korea en Mongolië.
Om het land en de cultuur beter te leren kennen zoekt Uli Sigg contact met Chinese kunstenaars en als hij merkt dat nog niemand Chinese kunst verzamelt, besluit hij dit zelf te gaan doen.
Inmiddels staat de Sigg Collectie wereldwijd bekend als de beste en grootste verzameling op het gebied van de hedendaagse Chinese kunst van 1970 tot heden.

Uli Sigg stelde Het Noordbrabants Museum in de gelegenheid een ruime selectie te maken en te tonen.

Categorieën: | Tags: | Geplaatst op 21 mei 2018

Deel dit bericht met anderen : Facebook Twitter Google

Uw reactie :

close window

Service Times & Directions

Weekend Masses in English

Saturday Morning: 8:00 am

Saturday Vigil: 4:30 pm

Sunday: 7:30 am, 9:00 am, 10:45 am,
12:30 pm, 5:30 pm

Weekend Masses In Español

Saturday Vigil: 6:15pm

Sunday: 9:00am, 7:15pm

Weekday Morning Masses

Monday, Tuesday, Thursday & Friday: 8:30 am

map
6654 Main Street
Wonderland, AK 45202
(513) 555-7856