Aan de Andere kant van het kristal

In 2007 werd de Dennis Bouva Stichting opgericht om toegang tot schoon drinkwater in een dorp in het zuidoosten van Madagaskar te bevorderen. Mede dankzij de zeer ruimhartige financiële steun van de Protestantse gemeente Westzaan, de Noorderkerk en de Bonifatiuskerk in Zaandam zijn er meer dan 10 jaar later in het dorp Marofarihy 20 waterpompen gerealiseerd.

Wat betekent schoon drinkwater?
Wat betekent schoon drinkwater voor een dorp waar eerst geen schoon water was? Hoe gaan de mensen om met de waterpompen en hoe worden ze onderhouden? Deze vragen hebben we geprobeerd inzichtelijk te maken gedurende ons werk en onderzoek in het dorp.
Toen antropologe Carole Rabemantansoa en Sara de Wit in 2007 in het dorp Marofarihy aankwamen om veldwerk te verrichten, was er maar één waterpomp in een gebied van 75 km2 (De oppervlakte van gemeente Zaanstad is 83km2). Maar de pomp werkte niet. En de dorpelingen waren aan het wachten totdat hij gemaakt zou worden. Toen leerden we dat een derde van de waterpompen in Afrika niet werkt. Dit raadsel inspireerde ons om onze kennis in te zetten voor het bouwen van waterpompen.

Filosofie achter de pompen
Onze filosofie is altijd geweest: een pomp kan alleen werken als het proces van begin tot einde door de mensen zelf bestierd wordt. Bovendien geloven wij dat aandacht voor de sociale en culturele aspecten (landtoegang, de voorouders, solidariteit) minstens net zo belangrijk is om de pompen te laten werken als de technische kant. Dit wordt nogal eens vergeten. Wat is er na tien jaar in dit dorp met de waterpompen gebeurd?

Foto’s en verhalen: verslag van een project
In maart 2018, zijn Carole en Sara samen met fotograaf Coen Dijkstra naar het dorp afgereisd om alle verhalen rond de pompen in beeld te brengen. De verhalen die we verzamelden zijn stuk voor stuk bijzonder; soms ontroerend, dan weer tragisch, mooi of grappig. Met de komst van de waterpompen zijn water-gerelateerde ziektes onder kinderen drastisch gedaald. Het meest spectaculaire resultaat is wellicht dat alle pompen werken! Natuurlijk werken ze niet altijd en gaan ze weleens stuk. Maar het allerbelangrijkste is dat ze gerepareerd worden door de lokale bevolking zelf, en dat het belang van schoon drinkwater bij iedereen is doorgedrongen. Elke pomp heeft een uniek verhaal. We waren diep getroffen door de gemotiveerde bevolking, die ondanks de overheersende armoede, zeer goed voor hun pompen – en voor elkaar – zorgt.
Met deze tentoonstelling willen we onze dankbaarheid uiten aan alle donateurs. Om alle verhalen van de pompen en hoe ze gebouwd worden in detail te kunnen bewonderen, verwijzen we u graag naar de prachtige website die Coen Dijkstra heeft gemaakt:ontheothersideofthecrystal

Op zondag 13 oktober in de Grote kerk in Westzaan vindt er een themadienst plaats waarbij terug gekeken wordt op de resultaten van dit project. Starttijd is 10.00 uur. Voorganger: dominee Cornelis Visser. We willen u hiervoor van harte uitnodigen. De fototentoonstelling is tot medio november te zien.

Categorieën: Nieuws | Tags: | Geplaatst op 4 oktober 2019