10-daagse Jongerenreis naar Israël

Al sinds oktober 2018 ben ik met de voorbereidingen voor een reis naar Israël voor jongeren (18+) bezig.
Het is een 10-daagse jongerenreis (17+) naar Israël en de Palestijnse gebieden; dit met ondersteuning van het Regionale Dienstencentrum in Utrecht, die de reis ook subsidieert.
De reis staat gepland voor 19-28 juli 2020 en is op jongeren afgestemd. Ik heb hem samen met een collega (Thea Bouwman) en met mijn dochter Talya, die in jaar in Israël heeft gewerkt en afgelopen zomer is teruggekomen, opgezet. Doel van de reis is het om het land in al zijn tegenstellingen, schoonheid en verscheidenheid te leren kennen. En in dialoog te treden met de verschillende facetten van het land en het geloof.

Over de reis:
We ontdekken het rustige noorden met het de eeuwenoude havenstad Akko, het mystieke Safed en de fantastische natuur in een van de Wadi’s op de Golan. En we trekken fietsend rond het Meer van Tiberias in het spoor van de christelijke roots.
Daarna gaan we naar Jeruzalem met zijn heilige plaatsen en culturen, waar je wordt ondergedompeld in de geloofswereld van de drie godsdiensten, de rijke historie en oriëntaalse wereld.
Vanuit Jeruzalem is het niet ver naar Bethlehem, maar het is een wereld van verschil. Hier krijgen wij een inkijkje in het leven van de Palestijnen. We gaan ook naar de Tent of Nations, waar twee Palestijnse broers al jarenlang bezig zijn met vreedzaam verzet. En dan is er natuurlijk ook nog de woestijn met Massada en de Dode Zee, waar wij gaan hiken en zwemmen.
En om zo een reis door Israël en Palestina compleet te maken, gaan wij aan het eind van de reis ook nog anderhalf dagen naar Tel Aviv, de stad van de hipsters en het bruisende leven. Gedurende de hele reis leren wij Israëliers, Palestijnen, gelovigen, zakenmannen, wijzen en vredesactivisten kennen die ons meer over het land kunnen vertellen.

De reis is met het Regionale Dienstencentrum in Utrecht afgestemd, wordt het een reis die landelijk wordt aangeboden. Ze wordt in kerkbladen aangeboden, maar we mogen ook zelf kerkelijke gemeenten op de reis attent maken en jongeren uit te nodigen. Ik zat natuurlijk meteen aan de jongeren in Zaandam te denken. En daarom mijn vraag aan jullie: zouden jullie deze reis alvast bij de jongeren in Zaandam bekend kunnen maken?

Interesse?
Wie interesse heeft om mee te gaan, die kan vanaf eind april het programma toegestuurd krijgen. In september 2019 zal er een introductieavond (waarschijnlijk in Utrecht) plaatsvinden. Dan kan men zich ook inschrijven voor de reis. Er is plek voor 30 jongeren.

Kosten en voorbereiding
De kosten van de reis zijn waarschijnlijk eind april / begin mei bekend. De reis wordt begeleid door mijn collega en mij, Talya als jongere en misschien door Eeuwout Klootwijk van Kerk en Israël. Ter voorbereiding op de reis zijn er waarschijnlijk drie bijeenkomsten, om elkaar te leren kennen maar ook om alvast iets over Israël, Palestina en de verschillende geloofswerelden te leren kennen.

Met een hartelijke groet,
Birke